2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Moterų teniso ateitis: 1995-ųjų karta

Laurai Robson praėjusį savaitgalį Kinijoje nepavyko laimėti pirmo WTA turnyro karjeroje, tačiau 18-metė britė dar kartą parodė jaunų tenisininkių potencialą. Juolab, kad praėjusią savaitę sėkmė ITF turnyruose šypsojosi Annikai Beck, Katerynai Kozlovai ir Margaritai Gasparayn. Tinklaraštis "Teniso Pasaulis" tęsia pažintį su perspektyviausiomis pasaulio tenisininkėmis. Antroji dalis: 1995-ųjų. karta.

 ------------------------------------------


YULIA PUTINTSEVA (KAZ)

Trys banginiai. Rusija didžiavosi turėdamas savo gretose tris vienas perspektyviausių pasaulio tenisininkių Darią Gavrilovą, Iriną Khromachevą ir Yulią Putintsevą. Atrodytų, kad tokia galinga valstybė kaip Rusija neturėtų jausti pinigų stygių, tačiau tenisui paskutiniais metais jų vis neatsiranda. Žaidėjai ėmė tiesiog masiškai migruoti į kitas šalis ten turėdama žymiai geresnes sąlygas treniruotis. Taip kažkada atitiko su Jaroslava Švedova, taip dabar atsitiko ir su Y.Putintseva, kuri nuo šios vasaros ėmė atstovauti Kazachstanui.

Nereikia nei sakyti, koks milžiniškas nuostolis tai rusų tenisui. Y.Putintseva būdama vos penkiolikos pasiekė "US Open" jaunių finalą, o šiemet tik T.Townsend pralaimėjo kovoje dėl "Australian Open" čempionės titulo. Jauniai lieka jauniais, bet Y.Putintsevai puikiai klostosi karjera ir suaugusiųjų tenise. Pernai per metus ji iš 725 vietos pakilo net į 241-ą, o šiuo metu WTA reitinge užima 145 poziciją. Y.Putintsevą yra laimėjusi net 5 ITF turnyrus ir ne pačius silpniausius, o kurių prizinis fondai nuo 50 iki 100 tūkst. Tarp jos įveiktų varžovių tokios pavardės kaip S.Soler-Espinosa, K.Mladenovic, A.Keothavong, S.Dubois, C.Garcia.
Šiuo metu Y.Putintseva treniruojasi P.Mouratoglou teniso akademijoje Paryžiuje, o ją konsultuoja buvusi pirmoji pasaulio raketė šveicarė Martina Hingis. Nors Y.Putintseva yra vos 163cm ūgio ji turi labai stiprų padavimą, žaidžia agresyviai, nevengia rizikos, puikus forhendas, greita. Labai emocinga tenisininkė .. kartais net per daug. Tai vienas didžiausių Y.Putintsevų minusų. Kol kas ji ne visada susitvarko su savo emocijomis.

Palyginimas: Dominika Cibulkova


SAMANTHA CRAWFORD (USA)

Šių metų "US Open" jaunių čempionė. Pakeliui link titulo S.Crawford įveikė net penkias skirstytas žaidėjas. Tai sparčiai progresuojanti tenisininkė. Dar pernai S.Crafword niekuo per daug neišsiskyrė, o šiemet ji jau vadinama JAV teniso ateitimi. Galingo sudėjimo, net 188cm ūgio S.Crawford šiuo metu geriausių pasaulio tenisininkių reitinge užima 302 vietą nors sezono pradžioje tebuvo 972-a.

  Niujorke S.Crawford ne tik tapo "US Open" jaunių čempione, bet taip pat sėkmingai įveikė kvalifikaciją ir pateko į pagrindines varžybas, kur pirmajame rate tik po atkaklios kovos nusileido L.Robson. Ji puikiai jaučiasi žaisdama ant greitų dangų. Turi žvėrišką pirmą padavimą. daug taškų pelno vineriais. Tiesa dėl itin agresyvaus žaidimo stiliaus taip pat daro ir daug ir neišprovokuotų klaidų. Trūksta greičio.

Palyginimas: Nadezda Petrova


ANETT KONTAVEIT (EST)

A.Kontaveit - tai Estijos moterų teniso ateitis.  Praėjus dešimtmečiui po Kaia Kanepi iškilimo mūsų kaimyninėje šalyje užauga dar vienas teniso talentas. Pirmą kartą A.Kontaveit pavardę garsia teniso pasaulis išgirdo 2011 metų pabaigoje, kuomet penkiolikametė estė laimėjo prestižinį aštuoniolikmečių "Orange Bowl" turnyrą. Šiemet A.Kontaveit pateko net į trijų iš keturių jaunių Didžiojo kirčio serijos turnyrų pusfinalius. Paryžiuje ji baigė savo pasirodymą pralaimėjusi būsimai čempionei vokietei Annikai Beck, Vimbldone pralaimėjo dar vienai čempionei kanadietei Eugenie Bouchard, o "US Open" finale nusileido tik S.Crawford.

A.Kontaveit jau nuo penkiolikos metų žaidžia už savo šalies rinktinę. Sėkmingai jai klostosi karjera ir suaugusiųjų tenise. A.Kontaveit laimėjo penkis smulkius ITF serijos turnyrus ir šiuo metu WTA reitinge užima 438 vietą.Šiame sezone A.Kontaveit yra nugalėjusi tokias žaidėjas kaip T.Paszek ir K.Mladenovič.
 Prognozuojama, kad po dviejų metų A.Kontaveit bus pirmojo šimtuko žaidėja. Estijos tenisininkė turi neblogą padavimą, puikūs abiejų rankų smūgiai. Gerai juda, žaidžia energingai. Daug atakuoja ir kartais atrodo, kad žaidžia tiesiog va-bank. Dėl to daro nemažai kvailų klaidų. Nervinga.
  
Palyginimas: Jelena Dokic


MADISON KEYS (USA)

Jauniausia žaidėja kada nors laimėjusi mačą WTA varžybose. 2009-aisiais būdama vos 14 metų ir 48 dienų M.Keys turnyre Majamyje įveikė tuo metu 81-ą pasaulio raketę A.Kudryavtsevą. Amerikietė per savo karjerą taip pat yra nugalėjusi tokias žaidėjas kaip M.Rybarikova, O.Govorcova, T.Babos, A.Rodionova, bei šiuo metu geriausių pasaulio tenisininkių reitinge užima 175 vietą. 

M.Keys  - tai labai didelį potencialą turinti tenisininkė. Įdomu, kad tenisą ji pradėjo žaisti tuomet kai per televizorių pamatė Venus Williams ir užsimanė tokios pat suknelės. Tėvas pažadėjo nupirkti, bet su sąlyga, kad M.Keys pati pradės žaisti tenisą. Amerikietė pabandė ir štai kas iš to gavosi. Nuo 9 metų ji treniruojasi Chris Evert teniso akademijoje. M.Keys labai agresyvi žaidėja su geru padavimu ir stipriais smūgiais nuo galinės linijos, puikiai jaučiasi prie tinklo. Jau dabar M.Keys gali pasigirti, kad kamuoliuką servuoja 190km/h. greičiu. Tiesa dėl agresyvaus žaidimo stiliaus daro daug klaidų. Silpna psichologiškai.

Palyginimas: Sabine Lisicki


IRINA KHROMACHEVA (RUS)

Dar vienas Rusijos teniso talentas iš kurios tikimasi labai daug. 2011 metais Irina Khromacheva ITF buvo  išrinkta geriausia jauna žaidėja pasaulyje. Ji nelaimėjo nei vieno Didžiojo kirčio turnyro - žaidė Vimbldono finale, pasiekė pusfinalį Roland Garros varžybose, tačiau tapo US Open dvejetų čempione, o jaunių varžybose per visą sezoną iš viso laimėjo 40 iš 46 susitikimų.

Sėkmingai I.Khromachevai klostosi karjera ir suaugusiųjų tenise. Ji yra laimėjusi tris ITF serijos turnyrus ir geriausių pasaulio tenisininkių WTA reitinge šiuo metu užima aukštą 176 vietą. Tarp I.Khromachevos įveiktų varžovių yra tokios pavardės kaip A.Rus, E.Bouchard, L.Tsurenko, P.Mayr-Achleitner.
   I.Khromachevos talentas buvo pastebėtas labai anksti. Ji jau ne vienerius metus treniruojasi Justine Henin teniso akademijoje Belgijoje ir netgi svarsto galimybę priimti šios šalies pilietybę. Tiesa tai nėra jos pagrindinis tikslas. Tenisininkę treniruoja buvęs Kim Cljsters treneris Wimas Fissete. Jis yra sakęs: "Irina jau beveik susiformavusi žaidėja. Ji puikiai žaidžia nuo galinės linijos, gali tiek gintis, tiek žaisti agresyviai. Išsiskiria tuo kad yra labai stipri psichologiškai ir niekada nepasiduoda. Kovinga. Šaltakraujiška kai tenka žaisti svarbius taškus, bet vis dar trūksta stabilumo". Dėl mentaliteto ir žaidimo stiliaus I.Khromacheva kažkuo primena Rafaelį Nadalį. Abu kairiarankiai, turi puikus smūgius iš forhendo bei dažnai naudoja topspin smūgius.

Palyginimas: Vera Zvonariova 


CARINA WITTHOEFT (GER)

Viena iš "Porsche Talent Team Germany" narių. Dinah Pfizenmaier, Annika Beck, Antonia Lottner ir C.Witthoeft yra laikomas perspektyviausiomis Vokietijos tenisininkėmis, kurios sparčiai progresuoja ir pateisina dedamus lūkesčius.
C.Witthoeft yra laimėjusi tris ITF turnyrus nugalėjusi tokias tenisininkes kaip T.Pironkova bei WTA reitinge šiuo metu užima 263 vietą.

Tenisininkė, kurį laiką treniravosi garsiojoje Nicko Bollettieti teniso akademijoje. Ne vieną pirmą pasaulio raketę savo gyvenime "išauginęs" N.Bollettieri sakė, kad C.Witthoeft turi potencialo tapti Top30 žaidėja. Dabar C.Witthoeft treniruojasi gimtinėje savo tėvo teniso akademijoje Hamburge. Ji turi gerą padavimą, stipriai smūgiuoja, puikiai jaučiasi prie galinės linijos, žaidžia agresyviai. Ištverminga. Tiesa turi blogą savybę.
C.Witthoeft gali gerą pusvalandį dominuoti korte, žaisti labai aukštame lygyje, bet po to staiga išnykti.

Palyginimas: Julia Goerges


VICTORIA DUVAL (USA)

JAV turi labai daug 1995 metai gimusių talentingų tenisininkių. Šiame sąraše jų bus net šešios. Trečioji iš Haičio kilusi Victoria Duval. 
   Labai įdomi jos gyvenimo istorija. V.Duval gimė Majamyje, tačiau iki 8 metų gyveno Haityje. Vaikystėje ją ir kelis brolius ginkluoti plėšikai buvo paėmė įkaitais tetos namuose. Prieš keletą metų Haityje po stipraus žemės drebėjimo V.Duval tėvas buvo palaidotas po namo nuolaužomis, bet jis sugebėjo išsikapstyti ir išgyveno. Tiesa jam buvo sulaužyti šonkauliai, paralyžiuota ranka, dėl ko turėjo nutraukti gydytojo darbą. Vaikystėje V.Duval aistra buvo baletas ir tik po to pradėjo žaisti tenisą.

V.Duval treneris garsusis Nickas Bollettieri. Tai labai staigi, greita tenisininkė sugebanti sugrąžinti daug kamuoliukų, puikiai jaučiasi prie tinklo. Žaidžia aštriai. Žaidimo maniera kažkuo panaši į Venus Williams. Tiesa V.Duval negali pasigirti itin stipriu padavimu ir nėra pernelyg aukšta.
  Šiuo metu V.Duval WTA reitinge užima 532-ą vietą. Šiemet į save ji labiausiai atkreipė dėmesį "US Open" varžybų metu. Tenisininkė rugpjūčio mėnesį laimėjo USTA surengtas varžybas tarp jaunų amerikiečių dėl vardinio kvietimo į pagrindines varžybas ir pirmajame rate turėjo progą žaisti su belge Kim Clijsters. Pasižymėjo V.Duval ir jaunių "US Open" turnyre. Antrajame rate ji įveikė turnyro favorite laikytą kanadietėę Eugenie Bouchard bei vėliau tik pusfinalyje turėjo pripažinti A.Kontaveit pranašumą.

Palyginimas: Tsvetana Pironkova


ALEXANDRA KIICK (USA)

Dar viena amerikietė. 2010 metais A.Kiick laimėjo šešiolikmečių "Orange Bowl" turnyrą ir nuo to laiko visada susilaukia dėmesio. To dėmesio A.Kiick netrūkdavo ir anksčiau. Jos tėvas Jimas Kiickas - buvęs amerikietiškojo futbolo žaidėjas su Majamio "Dolphins" ekipa tapęs NFL čempionu. Mama praeityje žaidė softbolą (moterų beisbolas). Todėl nenuostabu, kad A.Kiick būna dažnai nustelbta savo tėvo pavardės ir jo praeities pasiekimų, bet Allie kaip ją vadina draugai bando įrodyti savo vertę savais darbais. Ir sekasi jai pakankamai gerai.

 A.Kiick ne tik gerai žaidžia jaunių varžybose (šiemet pasiekė "Roland Garros" ketvirtfinalį, laimėjo ne vieną smulkesnį turnyrą), bet amerikietei taip pat sėkmingai klostosi karjera ir suaugusiųjų varžybose. WTA reitinge ji šiuo metu užima aukštą 378-tą vietą ir yra nugalėjusi tokias žaidėjas kaip G.Muguruzą ar V.Dolonts.
Skirtingai nuo daugumos JAV tenisininkių A.Kiick mėgsta žaisti ant grunto. Nors yra smulkaus sudėjimo turi gana stiprų padavimą, atlieka nemažai eisų. Gerai žaidžia nuo galinės linijos, puikia juda po kortą. Kantri žaidėja, mėgsta žaisti ilgus taškus. Gerai priiminėja - "skaito" varžovių žaidimą.

Palyginimas: Klara Zakopalova


SACHIA VICKERY (USA)

Talentinga, be galo atletiška ir puikiai žaidimą suprantanti tenisininkė, kurios karjera galėjo ir neprasidėti. S.Vickery gimė neturtingoje šeimoje, augo be tėvo ir galbūt iki šiol tenisas jai būtų asocijavęs su kamuoliuko daužymu į namo sieną, jeigu ne mama. Ji dirbo du darbus, bet gavo pinigų, kad S.Vickery galėtų pradėt treniruotis.
S.Vickery treniravosi Nicko Bollettierri teniso akademijoje. Bet po to pasirašė sutartį su sporto talentų agentūra "Lagardere-Unlimited" ir būdama keturiolikos metų išvyko į Prancūziją.

S.Vickery dabar yra Patricko Mouratoglu teniso akademijos auklėtinė. Talentingiausias tenisininkes čia konsultuoja buvusi pirmoji pasaulio raketė šveicarė Martina Hingis. S.Vickery pernai pradėjo profesionalės karjerą ir šiuo metu WTA reitinge užima 421 vietą. Amerikietė korte išsiskiria savo greičiu. Paskutiniu metu ženkliai pagerino savo padavimą, smūgį iš dešinės. Tiesa stokoja agresyvumo.

Palyginimas: Sloane Stephens


CAROL ZHAO (CAN)

Eugenie Bouchard nėra vienintelė Kanados moterų teniso viltis. Be jos neblogas perspektyvas ateityje tapti pajėgiomis žaidėjomis turi ir penkiolikametė Francoise Abanda bei Carol Zhao.
Tai dar viena Kanados teniso mokymo centro auklėtinė. C.Zhao paskutiniu metu ėmė itin sparčiai progresuoti. Tiesa šiemet kanadietei nepasisekė su burtais jaunių "Didžiojo kirčio" turnyruose Australijoje ji po trijų setų pralaimėjo A-K.Schmiedlovai, Prancūzijoje po trijų setų nusileido T.Townsend, Vimbldone vėl po trijų setų pralaimėjo A.Kiick, o "US Open'e" tik po dviejų tie-breikų turėjo pripažinti Y.Putintsevos pranašumą.

C.Zhao jau pradėjo profesionalės karjerą ir WTA reitinge užima 677 vietą. Nepaisant nedidelio ūgio kanadietė turi neblogą padavimą. Staigi, geras kojų darbas leidžia puikiai judėti po kortą. Žaidžia agresyviai, stipriai smūgiuoja nuo galinės linijos. Tiesa dar daro nemažai klaidų. Nervinga ir emociškai nestabili.

Palyginimas: Heather Watson


PETRA UBERALOVA (SVK)

Talentinga ir labai simpatiška slovakė, kuri drąsiai gali konkuruot su Marija Šarapova ir Ana Ivanovič dėl gražiausios pasaulio tenisininkės titulo.
  Bet Petra Uberalova išsiskiria ne tik savo grožiu, bet ir pasiekimais teniso aikštelėje. Nors tenisininkę šiemet labai persekioja traumos, tačiau ji laimėjo tris ITF jaunių turnyrus, tapo Europos iki aštuoniolikos metų čempione, pasiekė "US Open" dvejetų turnyro finalą, vienu metu buvo laimėjusi net 16 susitikimų iš eilės ir dabar geriausių pasaulio jaunių žaidėjų ITF reitinge užima aukštą 6 vietą.

2008 metais P.Uberalova yra tapusi ir Europos iki 14 metų čempione. Tada pusfinalyje ji įveikė Juliją Putintsevą, o finale Dariją Gavrilovą. Tolimesnė karjera rusėms susiklostė sėkmingiau, tačiau P.Uberalova turi pakankamai talento ir jeigu nepersekios taip traumos gali jas ir pasivyti. Kitą sezoną P.Uberalova žada pagaliau pradėti profesionalės karjerą. Nedidukė slovakė puikiai žaidžia nuo galinės linijos.Yra labai greita, stipriai smūgiuoja kamuoliuką, demonstruoja įvairiapusį žaidimą. Trūksta stabilesnio padavimo.

Palyginimas: Gisela Dulko


CHALENA SCHOLL (USA)

Šeštoji amerikietė. Šiuo metu ITF jaunių reitinge Ch.Scholl užima 11-tą vietą. Šiais metais žaidė "Roland Garros" turnyro ketvirtfinalyje.
Ch.Scholl jau pradėjo ir profesionalės karjerą. Yra laimėjusi vieną ITF turnyrą, nugalėjusi tokias žaidėjas kaip J.Coin ar H.El Tabakh, bei WTA reitinge užima 663-ą vietą.
Beje tenisą žaidžia ir Ch.Scholl vyresnis brolis Joshas, bei trimis metais vyresnė sesuo Chi Chi. Pastaroji tai daro labai sėkmingai ir jau sugebėjo prasibrauti tarp 200 geriausių pasaulio tenisininkių.

Taigi JAV moterų tenisas turi naują seserų porą. Aišku prilygti seserims Williams vargu ar pavyks, bet ateityje Ch.Scholl tikrai neturėtų pradingti. Žaidėja perspektyvi. Amerikietė pasižymi stipriais smūgiais nuo galinės linijos, labai mėgsta eiti į priekį ir žaisti prie tinklo. Tiesa jos žaidime kol kas dar daug broko.

Palyginimas: Andrea Hlavackova


ANNA DANILINA (KAZ)

 Dar viena Rusijoje gimusi tenisininkė atstovaujanti ne savo gimtajai šaliai, o Kazachstanui. A.Danilina treniravosi Maskvoje "Spartako" teniso klube, bet ji buvo eilinė žaidėja fone kitų 1995 metais gimusių rusių tokių kaip Y.Putintseva ir I.Khromacheva. Viename iš jaunių turnyrų A.Danilina pastebėjo kazachai ir pasikvietė ją pas save. Kazachstane tenisininkė sulakė kur kas daugiau dėmesio ir paskutiniu metu ėmė sparčiai progresuoti.
 Šiemet po dviejų iš eilės laimėtų jaunių turnyrų Brazilijoje A.Danilina buvo užkopusi net iki ketvirto laiptelio ITF jaunių reitinge, o šiuo metu yra aštuntoje vietoje. Rugsėjį ji žaidė US Open ketvirtfinalyje.

A.Danilina "maišo" jaunių varžybas su suaugusiųjų turnyrais. Šiemet ji jau laimėjo vieną ITF turnyrą, o praėjusią savaitę tik ukrainietei Katerynai Kozlovai po trijų setų nusileido ITF 25K turnyro finale. WTA reitinge šiuo metu A.Danilina užima 469-tą poziciją. Tai aukšta tenisininkė žaidžianti labiau gynybinį tenisą. Ji gerai priiminėja, gerai smūgiuoja iš abiejų pusių. Servuodama daro daug dvigubų klaidų.

Palyginimas: Johanna Larsson


ZUZANNA MACIEJEWSKA (POL)

Lenkijoje šiuo metu yra jaunų žaidėjų ugdymo krizė ir jeigu kas ir gali pasekti seserų Radwanskų pėdomis tai tik Zuzanna Maciejewska. Moterų Karlovičius. 17-metė tenisininkė jau dabar yra 188cm ūgio ir vis dar auga. Prognozuojama, kad  gali ištįsti dar bent penkiais centimetrais.
  Kaip ir dera tokio ūgio žaidėjai Z.Maciejewska pasižymi labai stipriu ir galingu padavimu. Pirmas padavimas dažnai būna tiesiog neatremiamas, puikus forhendas, kurio dėka atlieka labai daug vinerių, tačiau kitas žaidimo puses vis dar reikia tobulinti.

Z.Maciejewskos potencialas matomas plika akimi ir kas svarbiausia pati tenisininkė yra labai darbšti ir siekia savo tikslų. Kas gali sugriauti jos karjerą tai pinigai ir traumos. Praeityje buvo problemų su keliu ir nugara.
Kairiarankė Lenkijos tenisininkė šiuo metu ITF jaunių reitinge užima 24-tą vietą. Vienu metu buvo vienuolikta.

Palyginimas: dar aukštesnė Mona Barthel

- TP -

Komentarų nėra: