2012 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis

Moterų teniso ateitis: 1996 metų karta

Jau seniai praėjo tie laikai, kai šešiolikmetės tenisininkės laimėdavo "Didžiojo kirčio" turnyrus ir tapdavo pirmom pasaulio raketėmis. Fenomenalus šveicarės Martinos Hingis pasiekimas vargu ar apskritai kada nors bus pakartotas. Tenisas tapo intensyvesnis, reikalauja daugiau fizinių jėgų ir vien talento jau neužtenka. Bet būsimas žvaigždes jau galima įžvelgti ir dabar. Tinklaraštis "Teniso Pasaulis" tęsia pažintį su perspektyviausiomis pasaulio tenisininkėmis. Paskutinioji iš trijų dalių: 1996 metų karta.

 -------------------------------------------


DONNA VEKIC (CRO)

 Donna Vekic - šią pavardę  ateityje tikai girdėsime labai dažnai. Talentinga kroatė nuo 2007 metų gali tapti pirma tenisininke po Caroline Wozniacki, kuri būdama vos šešiolikos metų prasibrovė tarp šimto geriausių planetos tenisininkių. Po įspūdingo pasirodymo prieš dvi savaites Taškente, kur pasiekė savo pirmą WTA turnyro finalą karjeroje D.Vekič pakilo net į 122-ą vietą WTA reitinge.

D.Vekič labai anksti pradėjo profesionalės karjerą. Ji puikiai jaučiasi žaisdama suaugusiųjų turnyruose. Šiemet D.Vekič laimėjo du ITF turnyrus, o jos pergalių/pralaimėjimų balansas net 29:6. Prisimenant turnyrą Taškente D.Vekič jį pradėjo nuo kvalifikacijos ir finalą pasiekė laimėjusi septynis mačus per septynias dienas. Pakeliui ji nugalėjo net tris pirmojo šimtuko žaidėjas: M.Rybarikovą,L.Arruabarreną Vecino ir B.Jovanovskį.
Kroatijoje D.Vekič vadinama teniso fenomenu. Laikoma antrąja Iva Majoli. Ji yra gimus sportininkų šeimoje. Mama buvusi bėgikė, tėvas anksčiau žaidė futbolą. Beje vaikystėje D.Vekič buvo susižavėjusi gimnastika ir tik po to pasuko į tenisą. Šį žaidimą ji pamilo jau po pirmos treniruotės. Būdama trylikos ji išvyko į Angliją ir šiuo metu treniruojasi IMG teniso akademijoje Londone. Su ja dirba buvęs Timo Henmano ir Nicole Vaidišovos treneris Davidas Felgate'as. Jis yra sakęs: "Donna labai stipri psichologiškai. Dabar kiekvienas gali stipriai mušti kamuoliuką, tačiau šaltas protas turi reikšmę. Tai yra geriausių žaidėjų stiprybė. Ji turi didelį potencialą ir yra dar labai jauna. Ji dar formuojasi ir man be galo įdomu kokio lygio žaidėjo ji taps."

Palyginimas: Victoria Azarenka.


  ASHLEIGH BARTY (AUS)

 Dar viena tenisininkė, kuri būdama labai jauna jau sulaukė daugybės liaupsių. Pernai būdama vos penkiolikos A.Barty tapo Vimbldono jaunių čempione ir pasiekė US Open turnyro pusfinalį.
  Atletiška 164cm ūgio australė puikiai įsiliejo ir į suaugusiųjų varžybas. A.Barty šiemet laimėjo net tris ITF turnyrus, įveikė tokias žaidėjas kaip Karolina Pliškova, Tatjana Malek, Olivija Rogowska ir šiuo metu WTA reitinge užima aukštą  249 vietą. Tiesa skirtingai nuo D.Vekič ji dar nėra iškovojusi nei vienos pergalės WTA varžybose nors australė yra vienintelė tarp visų šešiolikmečių, kuri jau debiutavo Didžiojo kirčio serijos varžybose.

A.Barty - tai agresyvus baselineris. Nepaisant nedidelio ūgio ji turi stiprų padavimą, puikus forhendas. Smūgį iš kairės atlieka viena ranka. Demonstruoja įvairiapusį tenisą. Mėgsta atakas baigti išėjus prie tinklo.
Australijos moterų rinktinės ir Samantos Stosur treneris Davidas Tayloras yra sakęs: "Ashleigh tai pagerinta Martinos Hingis versija. Ji jau dabar už šveicarę geriau padavinėja. Taip ji neturi tokios jėgos kaip Serena Williams, bet turi gerą žaidimo intuiciją, kurios labai sunku išmokyti. Ji puikiai keičia ritmą., atakų kryptis ir gali vienodai žaisti ant bet kokio paviršiaus. Jis puikiai susidorojo su spaudimu. Jos žaidime ne tiek daug spragų. Korte ji daro absoliučiai viską, todėl ir yra tokia ypatinga."

Palyginimas: Justine Henin


  TAYLOR TOWNSEND (USA)

 Šių metų "Australian Open" čempionė ir dabartinė pirmoji pasaulio jaunių raketė. Be to šiame sezone T.Townsend laimėjo net tris iš keturių Didžiojo kirčio serijos dvejetų turnyrų.
  Įspūdingų fizinių duomenų tenisininkė 2011 metais WTA reitinge buvo pakilusi iki 420 vietos, tačiau šiemet susikoncentravo tik į jaunių turnyrus ir profesionalų varžybose sužaidė vos vieną mačą

T.Townsend pirmą kartą radare atsidūrė ne po pergalės šiais metais "Australian Open" varžybose, o pernai, kai "US Open" pagrindinio turnyro kvalifikacijoje įveikė ispanę Arantxą Parrą Santonją, o antrajame rate tik po dramatiškos kovos pralaimėjo Laurai Robson. Tą mačą stebėjęs garsiųjų seserų Williams tėvas bei treneris Richardas Williams apie tuo metu penkiolikametę amerikietę pasakė: "Manau, kad Townsend yra geresnė žaidėja negu mano dukterys buvo tokio pat amžiaus. Ji žaidžia kur kas įvairiau."
T.Tonsend kaip ir seserys Williams yra kilus iš Afrikos. Ji taip pat pasižymi super galingu padavimu, žaidžia agresyvų jėgos tenisą, nuostabiai jaučiasi žaisdama prie tinklo.  Be to yra kairiarankė.
 Tiesa yra kita problema. Tenisininkė turi labai daug viršsvorio. Šiemet prieš "US Open" turnyrą netgi kilo skandalas, kadangi USTA atsisakė finansuoti T.Townsend kol ši neatsikratys nereikalingų kilogramų.

Palyginimas: Serena Williams/Alisa Kleybanova


ANTONIA LOTTNER (GER)

Viena iš "Porsche Talent Team Germany" narių. Dinah Pfizenmaier, Annika Beck, Carina Witthoeft ir Antonia Lottner yra laikomas perspektyviausiomis Vokietijos jaunomis tenisininkėmis. Kas liečia A.Lottner tai šiemet ji labai stipriai patobulėjo. Tenisininkė sezoną pradėjo ITF jaunių reitinge užimdama tik 141 vietą, neturėjo jokios galimybės dalyvauti "Australian Open" jaunių turnyrų, tačiau pavasarį puikiai pasirodė keliuose stipriuose turnyruose. A.Lottner per kvalifikaciją pateko į "Roland Garros" turnyrą ir suklupo tik pusfinalyje. Vėliau ji pasiekė ketvirtfinalį Vimbldone, pusfinalį US Open'e ir ITF jaunių reitinge šiuo metu jau yra trečia.

Vokietijoje A.Lottner kartais yra pavadinama naująja Steffi Graf. Tai labai didžiulis įvertinimas pasakantis, kokį didžiulį potencialą turi ši tenisininkė. 184cm ūgio A.Lottner turi stiprų padavimą. Ji žaidžia labai agresyviai.Per mačą atlieka labai daug vinerių. Neblogai juda po kortą ir nuostabiai jaučiasi žaisdama prie tinklo. Kaip ir dera tokio amžiaus žaidėjai A.Lottner aišku dar trūksta stabilumo. Reikėtų sumažinti klaidų skaičių.

Palyginimas: Nicole Vaidišova


INDY DE VROOME (NED)

Jeigu A.Lottner šiemet padarė milžinišką pažangą, tai Indy De Vroome atvirkščiai. Talentinga Olandijos tenisininkė iki 14 metų amžiaus neturėjo sau lygių ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. 2008 metais I.De Vroome laimėjo dvylikamečių "Orange Bowl" turnyrą, 2010-ais tapo keturiolikmečių Europos čempione. Puikiai I.De Vroome pernai  žaidė ir jaunių turnyruose. Ji pasiekė Vimbldono turnyro pusfinalį prieš tai įveikdama Donna Vekič ir Juliją Putintsevą, o metų pabaigoje penkiolikametė olandė iškopė į "Orange Bowl" turnyro pusfinalį. Ketvirtfinalyje ji įveikė T.Townsend ir pusfinalyje pralaimėjo tik vėliau čempione tapusiai estei Anett Kontaveit.

Rezultatai ir pasiekimai įspūdingi, bet šiemet kažkoks netikėtas štilis. Jaunių reitinge I.De Vroome iš septintos vietos nusirito net iki 138-tos bei net nesugebėjo patekti į "US Open" turnyrą. Kaip ten bebūtų dėl to jau nurašinėti I.De Vroome tikrai neverta, nes žaidėja dar labai jauna ir savo tikrai dar parodys. Pati I.De Vroome, kuri priklauso IMG turi ambicijų tapti geriausia pasaulio tenisininke. Žaidėja tikrai labai įdomi. Ilgakojė olandė žaidžia greitą atakuojantį tenisą, turi neblogą padavimą. Tiesa daro laba daug dvigubų klaidų.(Šiemet Australian Open turnyre viename iš mačų padare net 24). Beje I.De Vroome turi vyresnį brolį, kuris taip pat siekia tenisininko karjeros Maksą De Vroome (ITF/26). Šiemet jis žaidė Roland Garros ketvirtfinalyje.

Palyginimas: Ana Ivanovic/Daniela Hantuchova


KATERINA SINIAKOVA (CZE)

Po seserų Karolinos ir Kristinos Pliškovų tai talentingiausia jauna Čekijos tenisininkė. Šiuo metu K.Siniakova ITF reitinge užima aštuntą vietą. Šiemet jaunių varžybose ji iškovojo 30 pergalių ir patyrė 11 pralaimėjimų. K.Siniakova ypatingai gerai žaidė ant grunto. Gegužės mėnesį laimėjo stiprų "A" kategorijos turnyrą Milane, o po to tik po trijų setų pralaimėjo A-K.Schmiedlovai "Roland Garros" turnyro ketvirtfinalyje. K.Siniakova yra dukart Europos vicečempionė. 2010 metais keturiolikmečių turnyro finale ji pralaimėjo I.De Vroome, o šiemet šešiolikamečių turnyro lemiamoje dvikovoje turėjo pripažinti Saros Sorribes Tormo pranašumą.

K.Siniakova jau dalyvauja suaugusiųjų varžybose. Įdomu, kad savo pirmą mačą profesionalų varžybose Čekijos tenisininkė laimėjo sausu rezultatu - 6:0,6:0 įveikė Nikolą Horakovą. K.Siniakova - tai labai greita žaidėja, ištverminga. Turi gana stiprų padavimą, atlieka nemažai eisų. Žaidžia agresyviai ir daro ne daug klaidų.

Palyginimas: Flavia Pennetta


SARA SORRIBES TORMO (ESP)

Jauniausia visų laikų Ispanijos tenisininkė iškovojusi tašką ir patekusi į WTA reitingą. Šiemet S. Sorribes Tormo laimėjo net tris ITF turnyrus ir net neturėdama šešiolikos metų WTA reitinge užima 507-tą vietą. Jaunių varžybose ji dalyvauja retai. Šiemet tapo Europos (U-16) čempione.
Ketvirtfinalyje S.Sorribes Tormo 6:3,6:2 nugalėjo E.Kulichkovą, o finale 6:4,6:3 K.Siniakovą.

Nenuostabu, kad S.Sorribes Tormo jau vadinama būsima Ispanijos moterų teniso žvaigžde.  Teigiama, kad ji gali būti antroji Conchita Martinez. Kaip ir dera Ispanijos atstovei S.Sorribes Tormo puikiai žaidžia ant grunto dangos ir yra ne pagal amžių stipri fiziškai. Tiesa jos smūgiai nėra labai stiprūs, tačiau atliekami chirurgišku tikslumu į pačius aikštės kampus. Varžovėms labai sunku S.Sorribes Tormo įveikti žaidžiant nuo galinės linijos. Ko gero vienintelis jaunosios ispanės trūkumas tik prastokas padavimas.

Palyginimas: Angelique Kerber


ELIZAVETA KULICHKOVA (RUS)

Septintoji jaunių raketė. Vienu metu E.Kulichkova buvo pakilusi net ir iki trečio laiptelio. Tiesa ypatingais laimėjimais rusė šiemet negali pasigirti. Sezono pradžioje ji laimėjo "A" kategorijos turnyrą Meksikoje. Tik Vimbldone įveikė pirmą ratą Didžiojo kirčio turnyruose. Tiesa E.Kulichkova neblogai žaidė dvejetus. Pasiekė "Australian Open" ir "US Open" turnyro pusfinalį.

Bet žaidėja dar labai jauna. Šiemet ji įgavo vertingos patirties ir ateityje turėtų dar save parodyti. Juolab, kad ir šiame sezone E.Kulichkova gali pasigirti pergalėmis prieš tokias žaidėjas kaip Carol Zhao, Antonia Lottner ir Sachia Vickery. Be to ji laimėjo vieną ITF turnyrą ir WTA reitinge užima 898 vietą.
Liekna rusė gerai žaidžia nuo galinės linijos, turi gerą forhendą, bet jai trūksta fizinės jėgos. Smūgiai nėra itin galingi ir daugiau laiko priversta gintis atmušinėdama varžovių atakas. Reikėtų pagerinti padavimą.

Palyginimas: Arantxa Rus


BROOKE AUSTIN (USA)

Kaip ir I.De Vroome Europoje, taip ir Brooke Austin Amerikoje iki 14 metų neturėjo sau lygių. Ji laimėdavo praktiškai visur kur žaisdavo. 2007 metais tarp dvylikamečių B.Austin per sezoną laimėjo 41 iš 42 susitikimų. Po metų būdama dvylikos tarp keturiolikmečių laimėjo 41 iš 45 dvikovų, 2009-tais jau tarp šešiolikamečių tenisininkių būdama už varžoves jaunesnė trimis metais laimėjo 26 iš 29 susitikimų. Įspūdinga.
 2010 metais B.Austin laimėjo keturiolikmečių "Orange Bowl" turnyrą. Per septynis mačus ji nepralaimėjo nei vieno seto. Pernai amerikietė pradėjo profesionalės karjerą ir šiuo metu WTA reitinge užima 599 vietą.

Tai labai įdomi žaidėja/ Apie B.Austin potencialą galima susidaryti ir iš to, kad ji yra nugalėjusi Anett Kontaveit, Alexandrą Kiick, Victoria Duval. Be to pirmauja tarpusavio dvikovose prieš T.Townsend net 4:1, o prieš šių metų "US Open" čempionę Samanthą Crawford - 3:1. Pastarąja ji šiemet įveikė net du kartus.
B.Austin  labai gerai žaidžia nuo galinės linijos. Agresyviai priiminėja, žaidžia atakuojantį greitą tenisą.

Palyginimas: Marion Bartoli


* 1996 metais yra gimusi ir perspektyviausia Lietuvos jauna tenisininkė Akvilė Paražinskaitė. Lapkritį savo šešioliktą gimtadienį švęsianti tenisininkė šiuo metu ITF jaunių reitinge užima 132-ą vietą.

Komentarų nėra: