2012 m. rugsėjo 17 d., pirmadienis

Moterų teniso ateitis: 1994 metų karta

Matant kaip paskutiniu metu puikiai sekasi žaisti jaunoms tenisininkėms tinklaraštis "Teniso Pasaulis" nusprendė supažindinti su pačiomis perspektyviausiomis pasaulio tenisininkėmis. Pirmoji dalis: 1994m. karta.

-------------------------------


LAURA ROBSON (GBR)

Jauniausia žaidėja geriausių pasaulio tenisininkių pirmajame šimtuke. L.Robson į save dėmesį atkreipė labai anksti. Vos keturiolikos ji tapo Vimbldono jaunių čempione ir iš karto buvo pakrikštyta teniso fenomenu.
Aštuoniolikos ji jau yra olimpinė vicečempionė, kai drauge A.Murray šią vasarą žaidė Londono olimpinių žaidynių mišrių porų turnyro finale. Bet tikrąjį savo potencialą L.Robson parodė po mėnesio "US Open" turnyre, kur užbaigė Kim Clijsters karjerą ir įveikė pirmo dešimtuko žaidėją kinę Na Li.

Iš L.Robson ateityje tikimasi labai daug. Teigiama, kad ji gali tapti pirma pasaulio rakete ir laimėti ne vieną Didžiojo kirčio turnyrą. L.Robson išsiskiria iš kitų savo bendraamžių galingu padavimu, bei turi papildomą pranašumą, nes yra kairiarankė. Labai agresyvi tenisininkė. Minusai - kantrybė ir fizinis pasirengimas. L.Robson mėgsta greitai pelnyti taškus, bet dėl to daro nemažai neišprovokuotų klaidų. Vis tik po to kai šią vasarą pradėjo dirbti su Željko Krajanu "US Open" turnyre parodė, kad gali ne tik pulti, bet ir puikiai gintis.

Palyginimas: Petra Kvitova.


EUGENIE BOUCHARD (CAN)

Dar viena talentinga tenisininkė, kuri ypatingai atsiskleidė šiais metasi. E.Bouchard teigia, kad tokio jos progreso "kaltininkė" trenerė buvusi trečioji pasaulio raketė prancūzė Nathalie Tauziat.
Šiemet E.Bouchard tapo jaunių Vimbldono čempione, laimėjo tris ITF turnyrus ir ėmė skinti pergales ir WTA varžybose. Kanados nacionalinio teniso centro auklėtinė šiame sezone įveikė tokias tenisininkes kaip K.Knapp, O.Govorcova, S.Peer, M.Czink, G.Voskoboeva. Jau nuo septyniolikos E.Bouchard ėmė žaisti už Kanados Fed Cup rinktinę.

E.Bouchard neslepia savo ambicijų. Viena dieną ji nori tapti pirma pasaulio rakete ir laimėti Didžiojo kirčio turnyrą ir kanadietė turi potencialo tai padaryti. Savo šalyje ji vadinama teniso brangakmeniu, kurį tik reikia iki galo nušlifuoti. E.Bouchard jau dabar turi solidų padavimą, yra agresyvi, puikiai žaidžia iš oro. Minusas sunkiai sekasi žaisti prieš daug kamuoliukų sugrąžinančiais tenisininkes. Nuoseklumas.

Palyginimas: Lucie Safarova.


ELINA SVITOLINA (UKR)
 
Perspektyviausia Ukrainos tenisininkė. E.Svitolina 2010 metais būdama penkiolikos laimėjo "Roland Garros" jaunių turnyrą, o šiemet pasiekė Vimbldono turnyro finalą, kur nusileido tik E.Bouchard. Šie rezultatai parodo, kokia E.Svitolina gali būti universali žaisdama tiek ant lėčiausios grunto dangos, tiek ant greito žolės paviršiaus, kur nebūna ilgų taškų.

E.Svitolina labai anksti perėjo į suaugusiųjų tenisą ir ten nepasimetė. Ukrainietė yra laimėjusi tris ITF turnyrus ir šiuo metu WTA reitinge užima 155 vietą. Pasak E.Svitolinos trenerio Patricko Simono jos žaidimas kasmet progresuoja, įgauna vis daugiau patirties. Anksčiau E.Svitolina žaidė grynai gynybinį tenisą, bet dabar tapo agresyvesnė, pagerino techniką. Darbšti, puikiai juda po kortą. Kaip didžiausi E.Svitolinos minusai įvardijami fizinis pasirengimas bei kad korte vis dar dažnai nekontroliuoja emocijų ir to pasekoje palūžta.

Palyginimas: Anna Chakvetadze.


ANNIKA BECK (GER)

Šių metų "Roland Garros" jaunių čempionė. Bet A.Beck visą savo karjerą buvo reta viešnia jaunių varžybose, kadangi jau seniai pradėjo profesionalės karjerą. Šiemet ši Vokietijos tenisininkė laimėjo tris ITF serijos turnyrus ir WTA reitinge užima aukštą 134 vietą. Pergalių/pralaimėjimų balanas 41/13. Būta pergalių ir prieš pajėgias varžoves - K.Flipkens, R.Oprandi ar E.Daniilidou.

A.Beck pagrindinė danga gruntas. Kol kas visas savo didžiausias pergales jis iškovojo ant šio paviršiaus, tačiau nėra jokia problema ir kitos dangos. A.Beck yra turbūt viena greičiausių pasaulio tenisininkų, puikiai žaidžia nuo galinės linijos. Counter-puncheris. Vis tik silpnas padavimas yra didžiausia A.Beck trūkumas. Jeigu varžovės neklysta ji yra labai pažeidžiama. Be to pati daro nemažai dvigubų klaidų.

Palyginimas: Ksenia Pervak.


DARIA GAVRILOVA (RUS)

Rusija iš šios tenisininkės tikėjosi ir ko gero vis dar tikisi labai daug, tačiau, paskutiniu metu D.Gavrilova nustojo tobulėti. Prieš porą metų ji buvo vienareikšmiškai geriausia jauna žaidėja pasaulyje, 2009 metais žaidė Roland Garros finale, 2010-tais tapo US Open jaunių čempione, tačiau kai nusprendė pereiti į suaugusiųjų tenisą žaidimo prasme progresas sulėtėjo. Netgi priešingai, šiemet D.Gavrilova vėl nusprendė sugrįžti į jaunių varžybas, bet patyrė pralaimėjimus jau pirmajame rate tiek Roland Garros, tiek Vimbldono turnyre.

WTA reitinge D.Gavrilovos pozicija nebloga - 241-a, tačiau per savo profesionalės karjerą ji yra laimėjusi viso labo vieną mažą 10k ITF turnyrą. Tiesa šiemet blykstelėjo WTA turnyre Hertogenboše, kur sugebėjo pasiekti aštuntfinalį ir įveikė belgę Y.Wickmayer. Vis tik tai kuklūs pasiekimai lyginant su S.Stephens, L.Robson, K.Pervak, J.Cepelova, kurios pasiekusios, kur kas daugiau nors prieš porą metų D.Gavrilovai pralaimėdavo.
Kaip ten bebūtų D.Gavrilova turi puikias sąlygas tobulėti ir savo galbūt dar parodys.Talentinga rusė jau keletą metų treniruojasi garsioji P.Mouratoglou teniso akademijoje Paryžiuje. Korte D.Gavrilova išsiskiria iš kitų dėka savo mąstymo. Ji pirmiausia yra protinga žaidėja ir priešininkes bando įveikti sumaniu žaidimu. Labai greita, techniška, emocinga. Nėra aukšta (166cm), todėl padavimas nėra jos koziris.

Palyginimas: Barbora Zahlavova Strycova.


ANNA KAROLINA SCHMIEDLOVA (SVK)

Milžinišką pažangą šiais metais padariusi tenisininkė. A-K.Schmiedlova jaunių varžybose pasiekė "Roland Garros"finalą, kur tik po atkaklios kovos nusileido A.Beck. Bet čia niekis palyginus kaip jai sekasi žaisti suaugusiųjų varžybose. Šiame sezone laimėjo net 4 ITF turnyrus ir iškovojo 42 pergales per 50 susitikimų. Vienu metu ji buvo laimėjusi 23 mačus iš eilės.

A-K.Schmiedlova jau yra kviečiama atstovauti Slovakijos Fed Cup moterų komandai. Tenisininkės treneris Milanas Martinecas yra įsitikinęs, kad ji greitai atsidurs tarp šimto geriausių pasaulio tenisininkių. Pasak, jo A-K.Schmiedlova kasmet daro didžiulę pažangą, yra labai darbšti, ištverminga. Tiesa dar yra kur padirbėti. A-K.Schmiedlova mėgsta žaisti ilgus taškus, tačiau treneris reikalauja kad ji taptų agresyvesnė žaidėja, nebijotų rizikuoti ir eitų dažniau į priekį. Tenisininkė turi stiprų padavimą, bet dar nesugeba jo pilnai išnaudoti.

Palyginimas: Jelena Jankovic


GRACE MIN (USA)

2011 metų "US Open" jaunių čempionė. G.Min būdama vos penkiolikos pradėjo profesionalės karjerą, šiemet laimėjo tris ITF turnyrus ir WTA reitinge užima 178-tą vietą. Tarp G.Min įveiktų varžovių tokios pavardės kaip L.Davis, M.Larcher de Brito, C.Giorgi, S.Zhang, K.Mladenovic ..

G.Min yra kilus iš skurdžios šeimos. Jos tėvai emigravo iš Pietų Korėjos. Tėvas dirba statybose, mama - siuvėja. Tenisininkę finansuoja USTA ir tikisi, kad G.Min taps viena iš tų tenisininkių, kurios ateityje galės pakeisti seseris Williams. Vos 163cm ūgio G.Min yra labai greita žaidėja. Ji puikiai juda po kortą, gerai žaidžia nuo galinės linijos, puikiai smūgiuoja iš abiejų pusių, stipri taktiškai. Universali tenisininkė.

Palyginimas: Jie Zheng.


ONS JABEUR (TUN)

Neabejotinai talentingiausia tenisininkė iš Afrikos žemyno per paskutinius penketą metų. O.Jabeur atrodo ne pagal amžių subrendus. 2011 metais ji tapo "Roland Garros" jaunių čempione, o 2010-tais tik finale pralaimėjo E.Svitolinai. Neblogai tenisininkė įsiliejo ir į suaugusiųjų tenisą. WTA reitinge O.Jabeur užima 282-ą vietą.

Po sėkmingo pasirodymo "Roland Garros" jaunių turnyre O.Jabeur sulaikė pakvietimo treniruotis J.Henin teniso akademijoje Belgijoje. O.Jabeur turi ambicingų planų. Per dvejus metus ji tikisi tapti pirmojo dešimtuko žaidėja. Begalinis pasitikėjimas savo jėgomis yra viena stipriųjų šios Tuniso tenisininkės pusių. Tai labai įvairiapusiška žaidėja. Gerai žaidžia nuo galinės linijos. Bet ji ne tik sugrąžina daug kamuoliukų, tačiau ir pati mėgsta žaisti aktyviai ir nesirenka pačių lengviausių smūgių. Nors atrodo kiek stamboka, tačiau pirmas vaizdas apgaulingas, nes O.Jabeur tikrai greitai juda po kortą.

Palyginimas: Alexandra Dulgheru


JESSICA PEGULA (USA)


Dar viena nuolat progresuojanti tenisininkė. 2010 metais J.Pegula buvo tik 855-oje WTA reitingo vietoje, bet sezoną baigė - 288-ta, o šiuo metu jau yra 169-oji pasaulio raketė. J.Pegula savo sąskaitoje turi pergalių ir prieš pajėgias žaidėjas tokias kaip M.Minella, B.Jovanovski, C.Garcia, A.Panova, T.Babos, K.Bertens ir t.t

J.Pegula niekada gyvenime nejautė nepritekliaus. Jos tėvas Terrence'as Pegula yra milijardierius. Anot žurnalo "Forbes" šis gamtinių dujų magnatas yra 114-tas turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Nenuostabu, kad J.Pegula turi puikiais sąlygas žaisti tenisą. Ją treniruoja buvęs M.Šarapovos treneris Michaelis Joyce'as. Tiesa skirtingai nuo Latvijos tenisininko E.Gulbio, kurio tėvas taip pat labai turtingas Jessica labai noriai treniruojasi ir nori būti ne vien turtingo tėvo dukra.
J.Pegula turi potencialo. Kai eina žaidimas ji gali kovoti su pajėgiomis varžovėmis.Turi neblogą padavimą, gerai žaidžia nuo galinės linijos, puikus bekhendas. Numetė nemažai svorio ir tapo stipresnė fiziškai.

Palyginimas: Sofia Arvidsson


ANNA-LENA FRIEDSAM (GER)

Viena Vokietijos moterų teniso vilčių. A-L.Friedsam labai patobulėjo ir tiesiog nuostabiai žaidžia 2012 metų sezone. Šiais metais ji laimėjo net 6 ITF serijos turnyrus ir laimėjo net 49 susitikimus iš 58. Per metus A-L.Friedsam WTA reitinge pakilo iš 655 vietos į 201-ą ir kitą sezoną mes ją turėtume išvysti jau žaidžiančią ir WTA turnyrus.

A-L. Friedam puikiai jaučiasi žaisdama ant grunto. Stipri psichologiškai, atletiška. Ji demonstruoja įvairiapusį žaidimą, stipriai smūgiuoja kamuoliuką ir dažnai atakas baigia išėjus prie tinklo. Turi neblogą bekhendą, bet reikia kiek pagerinti padavimą.

Palyginimas: Anabel Medina Garrigues


ALISON VAN UYTVANCK (BEL)

Beveik niekuo neišsiskyrusi jaunių tenise A. Van Uytvanck jau keletą metų labai sėkmingai žaidžia suaugusiųjų varžybose. Ji spėjo laimėti jau penkis ITF turnyrus ir WTA reitinge užima 260 vietą. A.Van Uytvanck yra kviečiama atstovauti Belgijos Fed Cup rinktinei ir yra įveikusi tokias dabartines pirmojo WTA šimtuko žaidėjas kaip K.Pervak, Ch.Scheepers, K.Bertens, S-W.Hsieh.

Jeigu A.Van Uytvanck ir toliau tobulės, bei pašalins trūkumus tai ateityje ir pati gali būti pirmojo šimtuko žaidėja. Belgė turi gerą padavimą, gerai žaidžia nuo galinės linijos ir varžovėms yra sunkiai nuspėjama dėl įvairiapusio žaidimo. Mėgsta atlikinėti "dropšotus". Problema kojų darbas ir greičio stygius nors lyginant su 2010 metais čia stipriai progresavo. Kol kas dar daro nemažai išprovokuotų klaidų.

Palyginimas: Galina Voskoboeva


MARGARITA GASPARYAN (RUS)

M.Gasparyan jau buvo užmiršta, bet kai šį pavasarį laimėjo net tris ITF turnyrus iš eilės, įveikė dvi kitas perspektyviausias šalies tenisininkes D.Gavrilovą ir I.Khromachevą patyrusias O.Pučkovą ir E.Bykovą Rusijos teniso federacija vėl ją prisiminė ir pažadėjo paremti finansiškai. Būtent dėl pinigų stygiaus ji negalėjo dalyvauti jaunių varžybose ir žaisdavo tik Rusijoje arba šalia jos ribų.

M.Gasparyan karjerą atgaivino buvęs V.Zvonariovos treneris Sergėjus Demechinas. M.Gasparyan turi puikius duomenis, aukšta, stipriai smūgiuoja kamuoliuką, bet jai reikėjo tinkamų treniruočių, kad galėtų išspausti visą savo potencialą. Kaip viename interviu yra išsireiškęs S.Demechinas tai Ferreris, bet be benzino jis nevažiuos. M.Gasparyan žaidžia atakuojantį jėgos tenisą. Pagrindinis ginklas - padavimas. Iš kairės muša viena ranka. Reikia dar pagerinti fizinį pasirengimą ir kojų darbą - tai visų aukštų žaidėjų pagrindinė problema.

Palyginimas: Rebecca Marino


KATERYNA KOZLOVA (UKR)

Dar viena talentinga ukrainietė. K.Kozlovos pavardės galbūt nebūtų buvę šiame sąraše, bet šį sezoną ji smarkiai patobulėjo. Tenisininkė laimėjo du ITF turnyrus ir šiuo metu WTA reitinge užima aukštą 219-tą vietą. Šiemet K.Kozlova įveikė savo bendraamžes tokias kaip O.Jabeur, M.Gasparyan ir tik po atkaklios trijų setų kovo nusileido L.Robson bei A.Beck.

K.Kozlova yra P.Mouratoglou teniso akademijos auklėtinė. Labai gerai pasiruošus fiziškai, mėgsta žaisti prie tinklo. Puiki dvejetų specialistė. Trūksta geresnio padavimo ir balanso tarp atakuojančio ir gynybinio teniso.

Palyginimas: Vera Dushevina


SAISAI ZHENG (CHN)
Perspektyviausia Kinijos tenisininkė. 2010 metais Singapūre pirmą kartą įvykusioje jaunimo Olimpiadoje S.Zheng laimėjo sidabrą vienetų ir auksą dvejetų varžybose. Vienetų varžybose ji per du setus nugalėjo tokias varžoves kaip M.Puig, O.Jabeur, T.Babos ir tik finale nusileido D.Gavrilovai. S.Zheng labai greitai ėmė kilti WTA reitinge. Tiesa kinei tai nebuvo sunku padaryti. Azijoje labai daug smulkių turnyrų, bet ten retai atvyksta itin pajėgių varžovių. S.Zheng tai puikiai išnaudojo ir šiuo metu WTA reitinge užima net 149 vietą.

Vis tik S.Zheng tikrai perspektyvi ir įdomi tenisininkė. Ji žaidžia kitaip ne dauguma tenisininkių. S.Zheng nėra stipri fiziškai, turi mažai raumenų. Jos padavimas silpnas, bet ji labai gerai pasirengusi taktiškai. Mėgsta žaisti "pjautais" smūgiais, siųsti aukštus kamuoliukus, užtrumpinti prie tinklo. Techniška žaidėja.

Palyginimas: Monica Niculescu


AN-SOPHIE MESTACH (BEL)

Viena talentingiausių šios kartos atstovių, tačiau kaip toliau susiklostys A-S.Mestach karjera priklauso nuo jos sveikatos. Tai buvusi pirmoji pasaulio jaunių raketė. 2011 metais ji laimėjo "Australian Open" tiek vienetų, tiek dvejetų varžybas, sulaukė pakvietimo į Belgijos moterų rinktinę, tačiau patyrė sunkią riešo traumą ir turėjo praleisti visą likusį sezoną. Tik sugrįžus į kortą A-S.Mestach šių metų pradžioje patyrė dar vieną traumą ir vėl ėmė žaisti tenisą tik liepos mėnesį. Bet A-S.Mestach dabar prireiks laiko, kad atgautų formą, pasitikėjimą savo jėgomis ir vėl imtų žaisti taip kaip moka. Praėjusiais metais A-S.Mestach WTA reitinge buvo pakilusi iki 408 pozicijos, bet šiuo metu tarp geriausių pasaulio tenisininkių ji užima tik 649 vietą.

A-S.Mestach emocinga tenisininkė. Žaidžia užsivedus su didele energija. Labai stipri psichologiškai, gerai servuoja, stipriai smūgiuoja kamuoliukų, puikus kojų darbas. Gali tiek gintis, tiek pati atakuoti.

Palyginimas: Andrea Petkovic

- TP -

Komentarų nėra: