2011 m. birželio 5 d., sekmadienis

Na Li: "Svajonės tampa realybe"

Kinijos tenisininkė Na Li pateko į teniso istoriją. Šeštadienį "Roland Garros" varžybų finale ji 6:4,7:6(0) įveikė italę Frančeską Schiavone, bei tapo pirma Azijos tenisininke laimėjusia Didžiojo kirčio serijos turnyrą.
Po įspūdingo pasirodymo Paryžiuje tenisininkė duodama interviu papasakojo kaip jaučiausi laimėjusi Didžiojo kirčio turnyrą, ko tikisi sugrįžusi į Kiniją po Vimbldono, apie savo ateities planus ir dar daug visko.

..................................................

- Li, sveikinu su pergale. Jūs sužaidėte puikų susitikimą. Pirmas klausimas būtų toks jeigu dvikova būtų užsitęsus iki trijų setų jūs būtumėte susinervinus, pradėtumėt galvoti apie tai kad Schiavone kaunasi iki pabaigos ir ypatingai gerai žaidžia ilguose susitikimuose? O antras klausimas. Jūs tapote pirma Kinijos tenisininke laimėjusia Didžiojo kirčio turnyrą. Kada B.Borgas padarė lygiai tą patį, tai jo tėvynėje Švedijoje prasidėjo tikras teniso bumas Tikisi, kad taip nutiks ir tokioje didelėje šalyje kaip Kinija?
- Manau atsakinėti į pirmą klausimą nėra prasmės, nes laimėjau per du setus.(Juokas
salėje). Niekada neatsakysi į klausimą kas galėjo įvykti. Žinoma, Frančeska kovoja iki pat pabaigos, bet aš darau lygiai tą patį. Kas liečia antrą klausimą ... tai aišku aš esu labai laiminga, kad tapau pirma kine laimėjusia Didžiojo kirčio turnyrą. Tai įrodo, koks stiprus yra Kinijos tenisas. Teniso prasme dabartinė Kinijos padėtis galbūt panaši į tai kas buvo Švedijoje 1970-aisiais. Mes turime perspektyvių žaidėjų ir labai daug vaikų žaidžia tenisą. Aš tikiu, kad mūsų tenisas taps dar stipresnis.

- Atsakykite į tokį klausimą. Milijonai kiniečių stebėjo kaip jums sekėsi finale per televiziją. Kada žadat sugrįžti į Kiniją ir kokio priėmimo tikitės iš savo tautiečių?
- Tarp "Roland Garros" ir Vimbldono labai mažas laiko tarpas, todėl dabar aš negalėsiu sugrįžti namo, o tik po Vimbldono. Galbūt, jeigu blogai pasirodysiu Vimbldone žmonės mane jau pamirš kas aš tokia (Juokas salėje). Šį laimėjimą dabar atšvęsiu su savo komanda ir pasistengsiu susikoncentruoti Vimbldonui.

- Sakykite, kiek gauta patirtis Australian Open finale padėjo jums šiandien? Vis tik jūs jau žinojote ko reikia laukti. O antras klausimas kaip galėtumėte paaiškinti pralaimėtą savo padavimą antrame sete - tai nervai ar kažkas kita?
- Aišku Melburne kada pirmą kartą patekau į Didžiojo kirčio turnyro finalą man buvo sunku. Aš neturėjau patirties žaidžiant tokius svarbius mačus, o štai šį kartą jau žinojau, ką turiu daryti, kaip ruoštis ir nusiteikti. Kas dėl antro klausimo, tai kada rezultatui esant 4:3 pralaimėjau savo padavimą nieko tokio nereiškė. Teisėjas dar nebuvo pasakęs "Geimas,Setas,Mačas", todėl šansų nugalėti mes turėjome abi. Aišku aš nervinausi, nes juk tai buvo finalas, kurio pasižiūrėti atėjo labai daug žmonių, bet vis tik aš sugebėjau laimėti susitikimą, o tai yra svarbiausia.

- Sveikinu su pergale. Galite pasakyti koks jausmas būti Didžiojo kirčio turnyro nugalėtoja? Apie ką jūs galvojate, ką jaučiate atsidūrusi vienojo kompanijoje su pačiomis geriausiomis tenisininkėmis?
- Šiandien mano svajonė tapo realybe. Vaikystėje aš svajojau tapti Didžiojo kirčio turnyro čempione ir man tai pavyko, bet aš vis senėju (juokiasi), o tokiame amžiuje jau šiek tiek kitaip priimi išsipildžiusias svajones, nes supranti kiek sunkaus darbo reikia į jas sudėti. Žinote, kada tiebreike aš išsiveržiau į priekį 6:0, tai pagalvojau - gerai, dabar svarbiausia nepridaryti kokių nesąmonių. (Juokas salėje). Aš jau ne sykį esu pralaimėjus net ir turėdamas mačpointus, todėl negalėjau leisti, kad tai įvyktų ir šį kartą. Aš esu labai laiminga, nes nedaugeliui tenisininkių pavyksta laimėti Didžiojo kirčio turnyrą.

- Jūsų artimieji ir treneris buvo apsivilkę maikes su kažkokiais užrašais kinų kalba. Gal galėtumėt pasakyti, kad tie žodžiai tiksliai reiškia?
- Šios maikės paprašius Nike buvo pagamintos kaip tik prieš Roland Garros turnyro pradžią, o ten parašyta "Būk savimi". Tada padarė tik 30 egzempliorių, bet dabar manau reikia išleisti papildomą partiją, todėl kad dauguma sirgalių jau klausė ar neturiu aš kokių atliekamų.(Juokas salėje).

- 2002 metais jūs palikote tenisą ir įstojot į universitetą, žurnalistikos fakultetą. Kodėl jūs priėmėte tokį sprendimą ir ar galėjote tada patikėti, kad sugrįžusi taip pagerinsite savo žaidimą, jog tapsite Didžiojo kirčio turnyro čempione?
- Tada man tik ką buvo suėję 20 metų, o tenisininkės karjera nesiklostė gerai, todėl nusprendžiau, kad reikia įgyti išsilavinimą ir tik po to vėl sugrįžti į tenisą.

- Po pergalės antrajame rate jūs buvote labai nustebus, kad Kim Clijsters jau iškrito iš turnyro. Kaip galvojate ar jums tai padėjo pasiekti finalą?
- Tiesą sakant aš apie negalvojau, nes Kim buvo kitame tinklelio ketvirtyje. Aš galvojau apie varžovę trečiajame rate, po to ketvirtam ir taip toliau. Man jau buvo taip kad aš labai greitai iškrisdavau iš turnyro kada imdavau galvoti apie galimybes susitikti su kažkuo pusfinalyje ar finale.

- Kaip jūs ruošitės finalui taktine ir technine prasme? Susidarė įspūdis, kad jūs labai lengvai susitvarkėte su varžovės pjautais smūgiais.
- Aš čia sužaidžiau šešis susitikimus ir jeigu nebūčiau mokėjus atlikti pjautų smūgių, tai vargu ar būčiau patekus į finalą(Juokiasi). Grunto kortuose tai yra vienas iš svarbiausių žaidimo elementų.

- Ne, klausimas buvo apie Schiavonės pjautus smūgius.
- A, apie jos pjovimus .. Žinote, mano vyras yra mano sparingo partneris ir jis taip pat gerai moka žaisti pjautais smūgiais.(Juokas salėje)

- Jūsų artimieji Kinijoje stebėjo kaip jūs žaidžiate? Mama?
- Ne. Nemanau, kad ji tai ištvertų (Juokiasi).Vyras skambino mano sesei prieš susitikimą, tai ji sakė, kad jos su mama labai nervinasi ir vargu ar galės stebėti mačą. Vėliau aš joms parodysiu įrašą (Šypsosi).

- Anksčiau jus treniravo švedas Tomas Hogštedas, o dabar specialistas iš Danijos Mikaelis Mortensenas. Ar jums su šiais treneriai patogiau ar vis tik geriau sekėsi dirbti su savo vyru?
- Manau trenerių pakeitimas yra normalus dalykas. Praktiškai neįmanoma dirbti su tuo pačiu treneriu 5-10 metų. Kiekvienas jų turi savo pliusų ir savo minusų, kiekvienas gali kažką duoti žaidėjui, kad pakeltų jį į aukštesnį lygį ir manau Mortensenas man padėjo tai padaryti .

- Jeigu pabaigus mokytis žurnalistiką jūs būtumėte nuėjus dirbti pagal šią profesiją, tai ką būtumėte parašius apie šią nuostabią Kinijos tenisininkę, kuri ką tik laimėjo Didžiojo kirčio turnyrą?
- Svajonės tampa realybe. Juk Kinijoje niekada nebuvo Didžiojo kirčio turnyro čempionių, tad štai kodėl dauguma Kinijos tenisininkių taip sunkiai dirba, nes turi svajonę. Svajonę apie pergalę.

- Kaip galvojate pavyks jums išlaikyti tokią formą iki Vimbldono, bei sėkmingai pasirodyti?
- Kol kas paklausysiu Schiavones patarimo ir keletą dienų mėgausiuosi tapus "Roland Garros" čempione. Vėliau man teks priprasti prie kito paviršiaus. Aš ketinu žaisti Istborne, o ten pažiūrėsim.


...........................

Komentarų nėra: